Meer doen door minder te werken? Het kan!

 In UniProfs

Als onderdeel van het project ‘Work-Life Choice Challenge’ probeerde Microsoft deze zomer de vierdaagse werkweek uit. Met Work-Life Choice wil Microsoft een omgeving creëren waarin elke medewerker een andere en flexibele manier kan kiezen om zijn of haar werk in te delen. Medewerkers van het hoofdkantoor in Tokio mochten daarom in augustus op vrijdag vrij nemen en kregen wel deels doorbetaald.

Het leverde veel winst op. Enkele interessante resultaten:

  • Het aantal werkdagen nam met 25 procent af.
  • Er werden 58 procent minder documenten uitgeprint.
  • Het stroomverbruik daalde met 23 procent.
  • 92 procent van de werknemers gaf na afloop aan blij te zijn met het programma.
  • En het meest opvallende was dat de productiviteit met 40 procent steeg!

Meer doen door minder te werken? Het kan dus. Werknemers die minder uren maken, werken volgens dit experiment een stuk slimmer. Extra mooi omdat Japan nou niet echt bekend staat om hun korte werkweken. Bijna een kwart van alle Japanse bedrijven eist dat werknemers 80 overuren per maand maken. Nu blijkt dus dat al die overuren niet noodzakelijkerwijs leiden tot betere resultaten. Ook de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) kwam al tot die conclusie: Japan heeft de laagste productiviteit van de G7-landen.

En nu? Wereldwijd is de trend in ieder geval ingezet. Steeds meer bedrijven introduceren de kortere werkweek. Zo kwam het Nieuws-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian na de introductie van de vierdaagse werkweek tot de conclusie dat het personeel gelukkiger, creatiever en productiever werd en vaker op tijd was. Ook zijn verschillende economen pleitbezorgers van de vierdaagse werkweek. Zo is Nederlander Rutger Bregman van mening dat een vierdaagse werkweek mensen in staat stelt zich veel beter te concentreren en het zorgt voor een betere balans tussen werk en privé.

Met slimme technologieën zijn we inmiddels in staat om een stuk efficiënter te werken. Samen met alle genoemde voordelen, is het daarom zeker de moeite waard om de introductie van de vierdaagse werkweek serieus te onderzoeken. Want wie wil het nou niet? Meer doen door minder te werken!

Sta jij ervoor open? Ik ben benieuwd.

Recent Posts
Microsoft is (weer) cool5 overdenkingen over de snelle IT wereld…