Microsoft is (weer) cool

 In UniProfs

Eerlijk is eerlijk. Microsoft had een tijdje een beetje stoffig imago. Nog maar vijf jaar geleden was het de geplaagde dino van de wereldwijde digitalisering. De nieuwe CEO Satya Nadella stond voor de keuze: uitsterven of aanpassen. Nadella koos voor het laatste. Inspirerend leiderschap en een andere koers hebben er nu voor gezorgd dat Micorsoft weer cool is.

Er moest wat gebeuren

In de jaren negentig van de vorige eeuw had Microsoft als monopolist en solist met Windows nog maar weinig goodwill over. Het bedrijf kreeg de ene na de andere boete en Steve Ballmer, de opvolger van oprichter Bill Gates, was hierdoor vooral aan het verdedigen. Er werd daardoor nog maar barweinig geïnnoveerd in die tijd bij Microsoft. Er moest wat gebeuren.

Clouddiensten en nieuwe producten

Nadella werd in 2014 de derde CEO in het bestaan van het dan 39-jarige bedrijf en dat zorgde voor een totaal andere wind. Binnen een jaar verdwenen achttienduizend banen bij Microsoft, Windows werd gestagneerd ten gunste van clouddiensten en er werd een reeks nieuwe producten (bijvoorbeeld de HoloLens) gelanceerd die goed vielen. De beurskoers steeg in de eerste twaalf maanden van zijn bewind met zestien procent en inmiddels heeft Microsoft meer abonnees dan Netflix, meer omzet van cloudcomputing dan Google en een marktkapitalisatie van bijna een biljoen dollar.

Problemen in de wereld oplossen

Ook binnen het bedrijf waait sinds 2014 een andere wind. Elke maand overlegt Nadella een uur met iedereen tegelijk, ook met werknemers op afstand. Het product Yammer wordt ‘de wereldwijde waterkoeler’ genoemd, de digitale dorpsbrink, waar iedereen even kan komen kletsen. Nadella gunt zijn 130.000 medewerkers jaarlijks één week in juli, waar ze het grootste deel van de tijd in teams met wildvreemde collega’s druk zijn om alle problemen in de wereld op te lossen. Dit leverde onder andere een toetsenbord op dat met de ogen is te besturen, oorspronkelijk bedoeld voor mensen met ALS, maar nu voor iedereen beschikbaar.

Open qua technologie en uitstraling

Ook de kantoorpanden gingen op de schop. Ik raad iedereen aan eens een kijkje te nemen in het Nederlandse hoofdkantoor op het Schipholterrein. Het onderging vorig jaar een ware metamorfose. In de trap is het motto van Microsoft te lezen: ‘Empower every person and every organization on the planet to achieve more’, het gebouw hangt vol met Internet of Things-toepassingen, de werkvloer is flink verkleind, werkplekken zijn opnieuw ingericht, de toegangspoortjes zijn vervangen voor een demoruimte met Surface-apparaten en twee derde van het gebouw is nu toegankelijk voor klanten en partners. Het straalt een en al openheid uit.

Het is cool om met Microsoft te werken

De filosofie is duidelijk. Microsoft kan alleen duurzaam groeien als het zijn klanten en partners helpt groeien. De arrogantie van ‘we weten het wel’ is ingeruild voor een luisterend oor, om zelf ook te blijven leren. Zo is het imago veranderd van een bedrijf in een ivoren toren vol wizzkids naar open bedrijf vol visionairs. En zo is Microsoft onder leiding van Nadella inspirerend en cool. Niet alleen voor haar medewerkers, ook voor haar partners en klanten. Dat sterkt mij en al mijn collega’s bij UniProfs in de strategische keuze die wij hebben gemaakt voor de Cloud propositie van Microsoft.

Recent Posts
De nieuwe Surface-apparaten van MicrosoftMeer doen door minder te werken? Het kan!