Microsoft Office 365 bestaat 8 jaar. Hoera! Maar heeft het de beloftes waargemaakt?

 In Office 365

Microsoft Office 365 bestaat op 28 juni 8 jaar. Bij de lancering deed Microsoft ons een aantal beloftes. Zijn die in de afgelopen acht jaar waargemaakt? We namen het product met die bril eens onder de loep.

Belofte 1: Microsoft zal blijven ontwikkelen en nieuwe producten/diensten toevoegen aan de bestaande omgevingen

Realiteit: Dit heeft Microsoft meer dan waargemaakt! Office 365 is continu in ontwikkeling. Het is niet een omgeving die je koopt en na verloop van tijd niet meer te gebruiken is omdat het achterhaald of ingehaald is. Microsoft ziet de ontwikkeling als een continu proces, waardoor er in de loop van de tijd talloze nieuwe producten aan toegevoegd zijn. In de acht jaar dat Office 365 nu bestaat, is het gegroeid naar ruim 30 producten. Daarmee wordt de dienstverlening telkens uitgebreider én beter. In mijn ogen is TEAMS wat dat betreft de belangrijkste toevoeging. Hierin komen veel losse elementen samen in een prachtig en zeer efficiënt platform.

Belofte 2: Je hoeft zelf geen ICT migratie projecten meer te doen

Realiteit: Dit klopt. De eerste gebruikers van Office 365 zijn inmiddels al twee(!) keer geüpgraded naar nieuwere versies. Microsoft heeft de afgelopen jaren meerdere keren wat basis instellingen aangepast, zoals kleur en plaats. Oké, dat ging niet altijd even soepel. En ja, je hebt hier soms ook wel eens even last van… Maar al met al is deze belofte zeker waargemaakt. Ook in de toekomst zal dit zo blijven! Als Microsoft functionaliteiten toevoegt of updates doorvoert gaat dit helemaal vanzelf. Vergelijk dat eens met de tijd van voor de ‘geboorte’ van Office 365. Toen moest je na een aantal jaar je server vervangen waarbij de hele automatisering moest worden aangepast. Dat waren grote investeringen en vergeet niet dat ICT-partners daar ook nog eens behoorlijke installatiekosten voor in rekening brachten. Die afhankelijkheid van een vaste ICT-partner brengt me bij de volgende belofte.

Belofte 3: We zetten de eindklant in de ‘drivers seat’

Realiteit: Als eindklant blijft Office 365 een moeilijk product om volledig zelf te ondersteunen. Het is simpelweg te groot en te complex om alles zelf te kunnen. Maar dit staat vandaag de dag wel los van je partner. Vroeger was je met langlopende contracten vaak veroordeeld tot één ICT-partner. Dankzij Office 365 ben je daar veel vrijer in. Iedere ICT-dienstverlener kan namelijk jouw Office 365 omgeving voor je beheren en overnemen. En het is in 5 minuten over te zetten naar een andere partij, inclusief alle licenties. Nieuwe schoenen kopen duurt bij wijze van spreken langer dan wisselen van ICT-partner. Maar of dit nou echt je business ten goede komt, durf ik te betwijfelen.

Belofte 4: Minder en stabiele kosten

Realiteit: Dit blijft een moeilijk punt, wat kost iets en wat levert het je op? Aan de calculaties van Microsoft gezien, besparen we allemaal heel veel tijd en dus geld! Maar deze calculaties zijn uiteraard wel van de slager zelf. Vooral in de begindagen kreeg ik vaak te horen: “Ja interesant, totdat Microsoft zijn licentiemodel aanpast of totdat Microsoft besluit het product duurder te maken.” Allebei punten waar Microsoft in 2011 bekend om stond. Destijds werd het bedrijf immers niet als zeer betrouwbaar gezien. De realiteit is echter dat bij de lancering van Office 365 de E3 licentie DUURDER was dan vandaag de dag. Omdat er bovendien geen migraties meer hoeven plaats te vinden, heeft dat veel minder impact op ICT-afdelingen, hoeven er minder externe consultants ingehuurd te worden en heeft het minder impact op de gebruikers. Dat scheelt enorm in de kosten. Voor het gebruik van Office 365 hoef je niet te investeren in computers, servers en de daarbij behorende besturingssystemen. Allemaal zaken die normaal gesproken veel directe en indirecte kosten hadden opgeleverd.

Eindoordeel

We kunnen ons inmiddels geen wereld meer voorstellen zonder Office 365. Thuis, in bedrijven en op scholen… overal maakt men gebruik van de vele online diensten en applicaties. En terecht, want Microsoft heeft de beloftes die werden gedaan bij de lancering van Office 365 in mijn ogen meer dan waargemaakt. Daarom: van harte gefeliciteerd en heel erg bedankt Microsoft. Nog vele jaren!

Recent Posts
Private channels (eindelijk) beschikbaar voor Microsoft Teams!