Optimaal thuiswerken is meer dan technologie aanzetten!

 In UniProfs

Wij zien dat iedereen wordt overspoeld met technologie deze dagen die je helpt om thuis te werken. Maar naast de technologie is er nog veel meer nodig om efficient thuis te kunnen werken.

Graag delen wij onze eerste ervaringen met jullie!

 

SOCIAAL

Thuiswerken is iets anders dan alleen werken, zoek je collega’s digitaal op. Maak afspraken over hoe je gaat overleggen en op welke manier je bereikbaar bent.

Hoe doen wij dit?

Onze dagelijkse standup houden we er gewoon in! Iedere dag om 9 over 9 even de tijd nemen om te weten hoe het met elkaar is en het daarna gewoon zoals altijd over het werk te hebben.

Aanvullend informeren we elkaar ook als we even wat langer afwezig zijn, thuis met kinderen betekend ook dat je die zo nu en dan wat extra aandacht geeft door bijvoorbeeld met zijn allen te lunchen.

 

DOELEN

Wat ga je doen vandaag? Dit is altijd een belangrijke vraag als je succesvol wilt zijn, een doel stellen en die ook gaan halen. De afgelopen jaren hebben we geleerd dat thuiswerken niet voor iedereen even succesvol is. We weten dat mensen zich niet productief voelen of dat ze zich schuldig voelen als ze onder werktijd iets prive gedaan hebben. Door doelen te stellen kun je vooraf bepalen wanneer je dag succesvol is!

Hoe doen wij dit?

Bij de standup bespreken we niet alleen hoe het met elkaar gaat maar ook welke doelen iedereen heeft. Mooi moment om ook om hulp te vragen bij die lastige taak of om werk te verdelen. In Microsoft Teams gebruiken wij daarvoor de Planner functie!

 

SCHAALBARE ICT

De afgelopen dagen horen we vanuit diverse klanten dat thuis werken niet of niet altijd mogelijk is. Simpel weg omdat de ICT het niet aankan, de welbekende bottleneck komt nu aan het licht. Zo zagen wij dat een organisatie die volledig in de “cloud” werkt nog wel al hun verkeer via de lokale firewall liet lopen en die kon het ineens niet meer aan. Door direct een firewall in Azure te deployen kon deze klant met alle medewerkers toch weer thuis werken!

Hoe doen wij dit?

Door gebruik te maken van gestandaardiseerde cloud oplossingen kunnen we eenvoudig opschalen. Hoewel we dit vaak als een mooie feature zien die we toch niet nodig hebben was dat dit weekend wel heel handig. Lang leven Microsoft Azure!

 

TECHNOLOGIE

Er zijn heel veel technieken die thuiswerken makkelijker maken. Belangrijk hierin is om altijd rekening te houden met de gebruikte apparatuur en omgeving.

Zo is de microfoon van je laptop/tablet vaak gevoelig voor omgevingsgeluid en is de achtergrond van je woonkamer misschien niet zo representatief als je zou willen. Ook WiFi thuis kan prima geschikt zijn voor wat internetverkeer, maar kan echt een storende factor zijn bij intensieve audio- en video meetings: wees je bewust waar je WiFi-punt staat (Hallo Meterkast!) en zet de wellicht de deur van de woonkamer of meterkast open voor beter bereik.

Hoe doen wij dit?

We maken gebruik van Microsoft Teams en blurren de achtergrond indien nodig en uiteraard gebruiken wij een kwalitatief goede headset van Jabra.

 

VEILIGHEID

Thuiswerken brengt wellicht de inzet van middelen met zich mee, die normaal alleen Privé gebruikt worden en niet onder het beheer van de IT-afdeling staan, zoals Laptops en Tablets.

Dit kan risico’s voor dataverlies en daarmee imageschade, AVG-uitdagingen of productiviteitsverlies met zich meedragen. Ook toegang tot de systemen van kantoor kan uitdagingen en veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Hoe doen wij dit?

Door heldere afspraken te maken waar bestanden worden opgeslagen (in Teams en ons CRM systeem), de inzet van bestandsencryptie ter voorkoming van dataverlies en geavanceerde Multi Factor Authenticatie voor toegang tot onze kritische systemen beperken we de risico’s.

 

Hulp nodig of meer weten?

Wij van UniProfs staan klaar om je te helpen effectief thuis te werken. Neem gerust contact met ons op, ook in deze roerige tijden kunnen we je snel van dienst zijn.

 

Recent Posts
Echt GROOT worden in de IT? Dat doe je in een compact team van professionals!UniProfs bekroond met Microsoft Gold Cloud Platform competentie