PSTN Calling met Skype for Business Online

 In Modern workplace, Office 365, PSTN calling, Skype for Business

Bellen met Skype for Business Online

Al lange tijd adverteert Microsoft met de mogelijkheid om de online versie van Skype for Business (al dan niet via Office 365) te gebruiken om te kunnen bellen. Microsoft introduceerde daarvoor de functie van “Cloud PBX”, maar het daadwerkelijk kunnen bellen naar vaste en mobiele nummers was helaas nog niet mogelijk in Nederland in combinatie met een Online omgeving.

Persoonlijk heb ik jarenlang gebeld met een on-premises Lync/Skype omgeving en ik blijf razend enthousiast over de prachtige integratie met Office en de gebruikersvriendelijkheid van de client.

Helaas was het om werkend te krijgen, een complexe setup met Session Border Controllers, SIP trunks, Skype mediation servers en andere onderdelen waar goed overnagedacht moet worden.

Met de belofte van Microsoft dat ze de functionaliteit naar Online zouden brengen, raakte velen klanten van ons enthousiast en ik kan mij herinneren dat ik het gesprek meerdere keren met mijn klanten heb gevoerd dat de Marketing machine van Microsoft toch echt voorop liep op de techniek en dat het helaas nog niet zo ver was in Nederland.

Langzaamaan kwamen de signalen onze kant op: in de US was het beschikbaar, in Nederland was een test opgezet waar partners zich voor konden aanmelden om deel te nemen en een paar weken geleden kwam de aankondiging vanuit Microsoft: het was dan eindelijk zover.

“We are happy to announce that PSTN Calling for Ireland and Netherlands has become Generally Available!”.

Ik kon niet wachten en vroeg direct alles aan voor onze interne organisatie om te kunnen gaan bellen. Wij zijn ondertussen dan ook helemaal overgestapt met onze telefonie naar Skype for Business Online.

In dit blogbericht een aantal leerpunten vanuit onze kant.

Licenties

Bellen met Skype for Business bestaat uit diverse onderdelen, waarvan een aantal noodzakelijk zijn en een aantal optioneel. Hieronder een uitleg van de componenten:

  • Cloud PBX – een licentie om gebruik te kunnen maken van de Cloud centrale bij Microsoft.
  • Cloud PBX voicemail – een licentie om voicemails te kunnen gebruiken.
  • PSTN Calling service – een belbundel/tegoed om te kunnen bellen naar nationale en/of internationale nummers. Te verkrijgen in de volgende “Calling Plans”:
    • Skype for Business PSTN Domestic Calling
    • Skype for Business PSTN Domestic and International Calling
    • Consumption based calling
  • PSTN Conferencing – een licentie om meetings te kunnen organiseren waarop externen kunnen inbellen.

Microsoft biedt diverse mogelijkheden om de bovenstaande producten af te nemen, sommige bundels bevatten reeds componenten van de hierboven genoemde lijst. Een overzicht:

Cloud PBX Cloud PBX Voicemail PSTN calling service PSTN Conferencing
Office 365 Premium Gebruik E1 of E3 Gebruik E1 of E3 Gebruik E1 of E3 Add-on
Office 365 ProPlus Gebruik E1 of E3 Gebruik E1 of E3 Gebruik E1 of E3 Add-on
Skype for Busines Plan 2 Cloud PBX Add-on Gebruik E1 of E3 Calling plan add-on Add-on
Office 365 Enterprise E1, E3 en E4 Cloud PBX Add-on Voor E1 & E4 plans, koop Exchange Online Plan 2 of wissel naar E3. Calling plan add-on Add-on
Office 365 Enterprise E5 (zonder conferencing) Inclusief Exchange Online Plan 2 add-on Calling plan add-on Add-on
Office 365 Enterprise E5 Inclusief Inclusief Calling plan add-on Inclusief

 

In het kort, een gebruiker heeft de juiste versie van een Office 365 bundel of een Skype for Business Plan nodig. Daarnaast heeft een gebruiker een Cloud PBX licentie + een belbundel (PSTN Calling plan) nodig. Daarnaast is een Conferencing add-on optioneel bij de meeste abonnementen.

Een lange lijst met licenties in totaal, gelukkig is vrijwel alles via CSP te leveren.

Belbundels

Gebruikers kunnen nadat ze zijn uitgerust met de juiste licenties worden voorzien van een belbundel. De keuze hierin is vrij overzichtelijk: Nationaal (Vast + Mobiel), Nationaal + Internationaal of betalen per gebruik. Een combinatie hierin is mogelijk, zodat een gebruiker met een nationaal belplan ook incidenteel kan bellen naar internationale nummers. Hiervoor kan dan gebruik gemaakt worden van het betalen naar gebruik (Consumption).

Telefoonnummers

Uw bestaande nummers kunnen worden geporteerd, maar er kunnen ook nieuwe nummers worden uitgegeven met behulp van een simpel aanvraagformulier. De gekoppelde helpdesk hierachter reageert zeer snel, wij hadden binnen 1 uur nieuwe nummers tot onze beschikking. Ons bestaande nummer porteren was via deze zelfde helpdesk ook snel geregeld.

Devices

Wij hebben geen toestellen meer op onze bureau’s staan, maar hebben alleen nog maar een koptelefoon in onze tas zitten. Voor vergaderzalen zijn er prachtige vaste opstellingen en ook voor medewerkers die veel bellen onderweg zijn er mooie oplossingen.

Tot slot

Meer weten? Neem gerust eens contact met ons op, of bel mij rechtstreeks via Skype: 036-799 81 11. Telefonie is onvergeeflijk namelijk als het over geluidskwaliteit en stabiliteit gaat. Hier zijn veel componenten bij betrokken. Een goede planning en uitrol komt de gebruikerservaring absoluut ten goede.

Heine Stuivenberg
Consultant – UniProfs

Wilt u meer weten over Skype for Business en telefonie?

Recommended Posts