WiFi 6, ben jij er al klaar voor?

 In UniProfs

Het internet wordt steeds meer belast. Bedrijven werken vanuit de Cloud, bellen via internet – ook wel bekend als VoIP (Voice over IP) – en het aantal devices dat is verbonden groeit explosief. Dit zorgt voor een behoorlijke opstopping op de digitale snelweg. Het ‘nieuwe WiFi’ biedt uitkomst. Daar horen nieuwe logo’s bij!

Wereldwijd zijn er circa 10 miljard devices in gebruik. De verwachting is dat dit in 2020 zo’n 50 miljard zal zijn. Vijf keer zo veel! Daar doen we allemaal aan mee, tot huishoudensniveau aan toe. Want je herkent het vast. Je thermostaat, televisie, en alarmsysteem maken dankbaar gebruik van je netwerk. Je kinderen zitten te Netflixen en achter de PlayStation. Allemaal achter hun eigen device. Dat zorgt nog weleens voor een haperende WiFi-verbinding. En bijbehorende frustratie.

Binnen een bedrijfsnetwerk is het niet anders. En waar die overbelasting in een huishouden vooral voor irritatie zorgt, is een hortend en stotend WiFi-netwerk binnen een bedrijfsomgeving funest voor een goede bedrijfsvoering.

WiFi 6, de nieuwe standaard

Een belangrijke reden van deze groei is het zogenaamde ‘Internet of Things’. Het biedt veel gemak, maar het vraagt behoorlijk wat van een WiFi-netwerk. Zoals altijd biedt de techniek ook nu weer uitkomst. De devices die de komende tijd worden gelanceerd zijn klaar voor dé nieuwe WiFi-standaard: 802.11 AX oftewel ‘WiFi 6’. Vergelijk het met dezelfde manier waarop ons 4G netwerk naar 5G gaat. Functioneel is het hetzelfde, maar we kunnen er gewoon meer mee. Om het begrijpelijker te maken, worden de ingewikkelde codes vervangen voor WiFi 4, WiFi 5 of WiFi 6. Dan weet je snel met welk type netwerk je bent verbonden.

Wat betekent dat voor mij?

Nog lang niet alle apparaten, laptops, mobieltjes en Internet of Things ondersteunen deze ‘nieuwe WiFi’. Maar als je een upgrade van je WiFi-netwerk overweegt of als je een nieuw netwerk moet aanleggen, dan is het zeker slim om al wel te kiezen voor WiFi 6. Dit is de nieuwe standaard en een nieuw netwerk schaf je aan voor een periode van meerdere jaren. Dus de apparatuur die de komende jaren jouw organisatie binnenkomt, zal zeker optimaal gebruik kunnen maken van het nieuwe WiFi 6 netwerk.

De voordelen op een rijtje

De technische eigenschappen van WiFi 6 zorgen voor vele voordelen. De grootste verbeteringen op een rijtje:

  • De gemengde 5Ghz en 2.4Ghz netwerken zorgen voor goede dekking en veel meer capaciteit.
  • De snelheid stijgt naar 1.2 gigabyte per seconde. Dat is ongeveer 3 keer sneller dan de oude standaard (208.11-AC / WiFi 5).
  • MU-MIMO verbetert de kwaliteit van meerdere datastreams.
  • OFDMA resulteert in slimmere distributie van datapakketten.

Meer weten?

Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd wat UniProfs hierbij kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!


    Recent Posts
    Oh ja, ook jij wordt vroeg of laat gehackt!In de toekomst draait het om Cloud Intelligence. Het is aan ons om daar slimme dingen mee te doen. Doe je mee?